04 november 2022
Nei, ikke Pasteur
25 oktober 2022
De underlige relikviene
Jeg opplevde noe lignende i sommer på Patmos i møte med den gresk ortodokse kirken på stedet der Johannes fikk sin åpenbaring. Også vi protestanter har jo en tro på at en levende Gud kan gjøre mirakler, men her møter vi også en tro på at relikvier skal kunne kanalisere Guds kraft på en spesiell måte.
08 oktober 2022
Midt på dagen
27 august 2022
Årsaken bak alt
– Gud har gitt oss to «bøker»: Nåden, som Bibelen forteller om, og naturen, som vi lærer om gjennom vitenskapen. At det er noen konflikt mellom de to, er bare innbilning, mener fysiker Sverre Holm.
Stine Frimann og fotograf Haakon Sand hadde et langt og hyggelig intervju med meg før sommerferien. Det kom i Frelsesarmeens ukentlige tidskrift Krigsropet nr. 33-2022 og er nå på nettet. Det som var ekstra hyggelig var at Stine Frimann var så godt forberedt og dermed gikk samtalen dypere enn den ofte gjør i slike intervju.
30 juli 2022
The Pseudoscience of Fundamental Physics
Among today’s physicists, Stephen Hawking is arguably one of the better known. I sometimes ask friends and colleagues why he hasn’t yet been awarded a Nobel Prize? Most people are at loss to respond.
The answer is related to the three pillars which have been the hallmark of science since the early 17th century:
(i) development of theoretical models,
(ii) expression of these models with mathematics,
(iii) verification by observation.
But today the third pillar is under threat, the principle of verification by observation.
27 mai 2022
Opplag 2 er ute!
Opplag 2 har noen få endringer, da noen mindre feil er rettet opp. De kan finnes her.
03 mai 2022
En innbilt eller en virkelig konflikt?
Svar på Kjell Tveters debattinnlegg som er vist i bildet ved siden av. Publisert i Dagen 3. mai 2022.
Det har visst falt noen tungt for brystet at det går an å skrive en bok om naturvitenskap og Gud med en så lettvint tittel som «Den innbilte konflikten».
Temaet er stort og komplisert og har en historie som strekker seg over mange hundre år. Slagordpregede svar i et debattinnlegg opplyser ikke særlig mye.
Vi har et bud om å elske Herren med alt vi har inkludert all vår forstand. Det å skrive en bok som gjør rede for historien og drøfter de forskjellige posisjonene mot hverandre, og å gi solide argumenter er min måte å etterleve dette budet på. Mitt kall er også å skape fred mellom ulike fraksjoner.
22 april 2022
Hvor sikker er kunnskapen?
Dette var en helt fremmed tanke for meg. Jeg hadde aldri vært borti den typen uenighet i den delen av akustikk som jeg har jobbet med, den fysikk-orienterte fysikalske akustikken.
19 april 2022
Kan det bevises?
![]() |
Trekant på en kule og i et plan. Wikipedia |
22 mars 2022
Kvasivitenskap og obskur teologi
Da jeg skrev «Den innbilte konflikten» ville jeg ta fatt i mytene som finnes i grenselandet mellom den kristne troen og naturvitenskapen. Det er en myte at middelalderen var mørk og antivitenskapelig, når det motsatte er tilfelle.
Det er også en myte at kirken sto mot vitenskapen under konflikten med Galileo Galilei, når det i stor grad dreide seg om Galileis bibelutleggelse i møte med ny vitenskapelig kunnskap. Derfor er Bibelens tale om solen som står opp, selv om det er jorden som beveger seg, og som Johannes Kleppa kaller «banalt» 16.3.2022 så sentralt for hva Galilei ble dømt for i 1633.
Men det er myter i kristne kretser også. En av grunnene til at så mange bøker om evolusjon skrevet fra et kristent ståsted ikke blir tatt seriøst er at de blander sammen livets evolusjon med livets begynnelse.
10 mars 2022
- Skaperen og naturvitenskapen
Dette er en positiv anmeldelse som starter slik:
Det har blitt skrevet mange bøker om naturvitenskap og kristendom, med svært forskjellige vinklinger, motiver og kvalitet. Sverre Holm er tydelig med sitt formål allerede i sin boktittel. Han ser ingen konflikt mellom naturvitenskap og troen på at det finnes en Gud. Sverre Holm er professor i fysikk ved Universitet i Oslo, noe som gir gir ham legitimitet til å si noe om naturvitenskap. At han som anerkjent fysiker, blant annet er med i panelet på det almennvitenskapelige NRK-programmet «Abels tårn» bekrefter dette. Han er også kristen og er tydelig på at Bibelen er en av Guds «to bøker». Den andre boken er «naturen og skaperverket».
og konkluderer med dette:
For den som er interessert i naturvitenskap generelt, og samfunnets og kirkens forhold til vitenskapelige oppdagelser og ny kunnskap, er boken både overkommelig, godt systematisert og interessant. De 333 sidene er spekket med henvisninger, noter og fakta, samtidig som det bør være mulig for lesere uten spesiell fagkompetanse å forstå og glede seg over ufattelig store fagområder og eksistensielle spørsmål.
08 mars 2022
Sannsynligvis kan ikke ny-darwinismen forklare alt
Jeg er positivt overrasket over all oppmerksomhet min bok «Den innbilte konflikten» har fått. Johannes Kleppa i Dagen 1.3.2022 sier jeg presenterer «ei imponerande oversikt og innsikt når det gjeld naturvitskap og filosofi». Jeg er også glad for at han sier boken har «mykje og godt om problemstillinga rundt «bevissthet», som ikkje kan forklarast ved naturvitskap eller på materialistisk måte.»
Hovedpoenget til Kleppa er likevel at han undrer seg over at det er om å gjøre å tone ned konflikten selv hos de som definerer seg som teologisk konservative og forpliktet på Bibelen. Dessuten synes han at den "evolusjonsforståinga som Holm gjer seg til talsmann for, er uhyre sjeldan i fagmiljøa ...". Det gir meg en mulighet til å forklare hva boken sier om dette.
17 februar 2022
Populærlitteratur vs. akademisk litteratur: Den innbilte konflikten
07 februar 2022
Hensikter i naturen: teleologi
"logos" og "telos", lære og mål |
Det handler her om teleologi, som er en av Aristotles fire forklaringer for ethvert fenomen ved siden av den materielle forklaringen, formårsaken og den effektive forklaringen. Teleologi handler om "hva noe er for" og kommer fra gresk "telos" som betyr mål og "logos" som betyr lære. Det handler altså om hensikt eller intensjon. Dette er et ganske komplisert begrep som det har vært tenkt og skrevet mye om gjennom historien.
01 februar 2022
- Er sterk når han drar inn sin egen ekspertise
- Nye ting å oppdage, selv for en som er kjent med tematikken
- For en "fersk" leser kan boken være noe tunglest
- For begge grupper, en fantastisk innføring i tematikken
- Holm er sterk når han drar inn sin egen ekspertise for å peke på kompleksiteten i moderne naturvitenskap, men også dens begrensninger
- En nyvinning å få bredere innsikt i teologiens rolle - som vitenskap - i middelalderen
- Intet mindre enn flott at en kristen fysikkprofessor skriver om dette på norsk
26 januar 2022
Meningsløs diskusjon om detaljer i biologi
Jürgen Klopp. Bilde fra Wikipedia |
På direkte spørsmål svarte Jürgen Klopp at det er helt irrelevant hva en fotballmanager, selv om han skulle ha aldri så stor suksess, måtte mene om Corona-viruset. På samme måte anser jeg det som meningsløst for oss som ikke er biologer å forsøke å tolke detaljerte observasjoner og teorier i biologi.
Det er første del av svaret mitt på spørsmålet i Axel Saxes innlegg 18. januar om noen sannsynlighetsberegninger fra 2004 som tilsynelatende skal slå bena under standard vitenskap. Ingen av oss har vel noen erfaring med artikkelens tema og vi kan knapt annet enn å konstatere at i løpet av de 17 årene som er gått har andre forskere stilt spørsmålstegn ved artikkelens forutsetninger.
13 januar 2022
Tre måter å forholde seg til evolusjon på
07 januar 2022
The Roots of Mathematics and Natural Laws. Materialism vs Theism
01 januar 2022
- Kan naturvitenskap og kristendom forenes?
Bilde ved Hilde Lynnebakken, Fysisk Institutt, UiO |
Da John Lennox, professor i matematikk og vitenskapshistorie ved University of Oxford, for en tid tilbake holdt foredraget Why believe in God in a scientific world var biblioteket fylt til randen.
Denne høsten har Det norske teateret satt opp Gudspartikkelen, et stykke om nettopp tro og vitenskap.