Og boken min er altså en av de fem.
Titan er nettavisen til det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Les artikkelen selv og se mer om forslagene.
Og boken min er altså en av de fem.
Titan er nettavisen til det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo. Les artikkelen selv og se mer om forslagene.
Sverre Holm skal ha stor takk for at han som kristen naturvitenskapsmann har gått inn i dem med ærlig sinn, til inspirasjon og refleksjon for oss andre.
Anmeldelsen går ganske grundig gjennom boken i følgende underoverskrifter:
Foto: NRK |
På den siden blir jeg i Vårt Lands bokanmeldelse kritisert av en ateist for å ta Bibelen og Gud for seriøst. På den annen side blir jeg i Dagens leserspalte kritisert for at jeg ikke tar ung-jord-kreasjonismen seriøst som vitenskap.
Og da har jeg vel truffet sånn omtrent midt i mellom. Det var også det jeg forsøkte på med boken. Poenget mitt er at normal vitenskap ikke er i konflikt med normal lesing av Bibelen.
Innlegget ved siden av, skrevet av Axel Saxe i Dagens leserspalte, må forståes i en ung-jord-kreasjonistisk sammenheng. Der tolkes noen detaljer i en av mine setninger på en slik måte at jeg ikke klarer å kjenne meg igjen i det.
Dessuten mener forfatteren av innlegget at jeg ikke har satt meg inn i ung-jord-kreasjonismen. Jeg har nå brukt endel tid på det og jeg har kommet til at det ikke egentlig handler om vitenskap. Det handler først og fremst om et bestemt syn på begynnelsen av Bibelen som tilsier at den skal leses som naturvitenskap.
Jeg er glad for at Vårt Land har kommet på andre tanker etter reaksjonene de fikk på anmeldelsen av min bok 3. desember.
Dessverre har de ikke funnet den nye artikkelen verdig til å komme i papir/e-avisen. Positiv overraskelse - i avisen 14.12! Den er også på nett, men bak betalingsmur:
– Trist at folk tror det er en konflikt mellom tro og vitenskap.
Artikkelen starter med å si dette:
Flere kristne filosofer og forskere reagerer på biolog Kristian Gundersens anmeldelse av Sverre Holms trosforsvar: – Vitenskapen kan ikke besvare spørsmål om moral eller menneskeverd.
Den fortsetter slik:
Til å være fra en biologiprofessor, er dette å regne som et kompliment. Jeg merker meg også at han stort sett gir ros for god språkføring.
Gundersen er ellers ikke nådig i sin kritikk. Han bruker en god del av sin anmeldelse på å si at jeg burde ha skrevet en annen bok enn den han anmelder. Jeg tar nemlig Gud og Bibelen for gitt.
Tom Arne Møllerbråtens vurdering av boken min er jo overstrømmende positiv! Det er nesten så jeg rødmer. Han avslutter med å si:
Den innbilte konflikten er så god at jeg vil si at Sverre Holm her har skrevet et referanseverk for norsk debatt for mange år framover! Det vil nesten ikke være mulig å overse denne boken hvis man heretter uttaler seg om Gud og naturvitenskap i Norge. Håper jeg!
Les hans vurdering i Steg, Tidsskrift for kristen folkehøyskole, nr 4, 2021 på side 32.
Hele kritikken kan leses på Dagen.no, men ser ut til å være bak betalingsmur, så bare et lite utdrag er her.
Det samme gjelder svaret mitt, Naturvitenskap og Gud er ikke konkurrenter, men det er også gjengitt her.
Noen ser på naturvitenskapelige og bibelske forklaringer som et nullsumspill. På den ene siden er det de som mener at mennesket omtrent helt kan forklares materielt og på den andre siden de som tror at Bibelen har konkrete svar på menneskehetens alder. For begge kan ny naturvitenskapelig kunnskap lett føre til at verdien av Bibelen forminskes.
"Holm mener at kirken alltid har vært vant til å måtte forsvare troen mot samtidige angrep og misforståelser.
– Det kirkefedrene lærte var jo mye apologetikk. De måtte svare på utfordringene som var i tiden.
Det er her hans brodd mot lærebøker kommer inn, og hans utfordring til kirken. Han mener altså at norske konfirmanter og ungdom bør få en motgift til det han oppfatter som et sterkt negativt bilde av kristen tro, kirken i middelalderen og kristent syn på vitenskap.
– Hva tenker du konkret på?
– Kirken fremstilles som en maktinstitusjon som kuet menneskene. Så kom det noen djerve vitenskapsmenn på 1600-tallet som brøt kirkens kunnskapsmonopol.
Sannheten, påpeker Holm, er at de aller fleste av opplysningstidens vitenskapsmenn og -kvinner bekjente seg til den kristne troen.
– At naturen er skapt av en Gud som er til å stole på, ble av mange sett på som en inspirasjon til å forske på den. Det er mange misforståelser rundt den populære historien om Galileo og Kopernikus, sier han og fortsetter:
– Kort sagt handlet det mye mer om vitenskapelige spørsmål enn om ideologi. Dette må konfronteres.
Artikkelen fra 22.10.2021 er dessverre bak betalingsmur: https://www.dagen.no/nyheter/ber-kirken-ta-oppgjor-med-kirkehets-i-skolen/
Gode grunner til at naturvitenskap og
Gud ikke er i konflikt.
Det er en utbredt oppfatning at det er konflikt mellom naturvitenskap og Gud. Men denne forestillingen er et moderne fenomen og stemmer ikke med hva viktige bidragsytere i naturvitenskapens historie sto for. Hvordan kan vi enkelt møte påstandene om at Gud og naturvitenskapen står i konflikt?
Hensikt eller tilfeldighet?
Er vi og universet blitt til med hensikt eller ved tilfeldighet? Dette synes å være et nøkkelspørsmål i mye av debatten rundt vitenskap og tro. Er det slik at tilfeldighetene i evolusjon krever at universet er tilfeldig? Står «tilfeldighet» i konflikt med troen på en Skaper? Kan vi ut fra naturen avdekke «hensikt», «Skaper» eller «Designer»?
Selvfølgelig er det konflikt mellom naturvitenskap og Gud, sier mange, og spør ikke om begrunnelse. Vår kultur har dannet seg en oppkonstruert konflikt mellom vitenskap og Gud. Professor Sverre Holm (Universitetet i Oslo) møter jevnlig holdninger som reflekterer en slik oppfatning. Dette har inspirert ham til å gi seg i kast med den spennende oppgaven å belyse hvordan klassisk kristen tro, med litt innsats, kan gå sammen med naturvitenskap. Resultatet er en lærerik og engasjerende bok for alle som er interessert i vitenskap, dens historie og filosofi.
«Vitenskapen er underlig vag på hva bevissthet er, og kaller opphavet til dens fremste kjennetegn, språkevnen, et mysterium. Likevel mangler det ikke på skråsikkerhet om hvordan evolusjonen forklarer alt ved menneskets natur. Nærmer vi oss her grensen for hva naturvitenskap kan forklare?»
«Er du interessert i forskernes vitenskap og tro, finnes ingen bedre guide i Norge enn Sverre Holm.» - Bjørn Are Davidsen
![]() |
James Clerk Maxwell (Wikipedia) |
I fysikk er det å lage overordnede teorier, slike som forener fenomener som man trodde var helt forskjellige, et viktig anliggende. Newton hadde forent kreftene i himmelen og på jorden da han i 1687 sa at den tyngdekraften som gjør at et eple faller til jorden er den samme som den som gjør at planetene holder seg i bane rundt solen. Maxwells ligninger fra 1860-tallet sier at de fundamentale elektriske og magnetiske kreftene er to sider av samme sak. Dessuten viste han at det må eksistere en elektromagnetisk bølge som utbrer seg med 300 000 km pr sekund. Siden det var en hastighet som var kjent fra før i optikk, viste han dermed også at lys er en elektromagnetisk bølge. Slik forente han elektrisitet, magnetisme og optikk.
![]() |
Pierre Duhem (1861-1916). Bilde: Wikipedia |
Duhems funn gjorde at den anerkjente vitenskapshistorikeren Edward Grant kaller ham en pioner på middelalderens vitenskap og den som gjorde dette til et respektabelt forskningsfelt.
Jeg tenkte at dette var interessant for de som står bak må ha informasjon om Newton som ikke jeg hadde hørt om. Hvis ikke må de ha skapt sin egen Newton - en helt annen enn den jeg kjenner fra vitenskapshistorien. Så jeg tok kontakt og skrev bl.a.:
![]() |
William Blakes kritiske blikk på Newton, 1795. |
![]() |
Bilde fra Wikipedia |
Andre kjenner Pascal bare som forfatter og filosof. Han er mest kjent for sine Tanker, egentlig «Tanker om kristendommens sannhet». Det er et verk om teologi og filosofi og regnes som et av de mest elegant uttrykte verkene på fransk språk. Det var ikke fullført da han døde allerede som 39-åring. Det finnes derfor flere forskjellige utgaver av Tanker, ut fra hvordan forskjellige redaktører har tenkt om hva som kan ha vært Pascals ide om endelig rekkefølge.
![]() |
Mary Anning med hunden Tray som ikke overlevde skredet, bilde: Wikipedia |
![]() |
Georges Lemaître med prestedrakt og formler under en forelesing ved universitetet i Louvain i Belgia. |
![]() |
Tycho Brahe og Johannes Kepler i Praha der de virket sammen i noen år. Kilde Wikipedia |