11 desember 2020

Alt har Gud indrettet efter maal og tal og vegt

Peter Waage (1833-1900) fra Hidra ved Flekkefjord, var professor i kjemi ved Universitetet i Oslo og den mest berømte norske kjemikeren i sin tid. Han er opphavsmann til den eneste naturloven som er oppdaget av nordmenn, nemlig massevirkningsloven som han og Cato Guldberg formulerte i 1864. De ble hedret med frimerkene som er vist under ved 100-års jubileet. 

Som mange forskere så Waage at det er antagelsen om Gud som mer enn noe annet støtter opp under tilliten til lovmessighet i naturen. I sin bok «Det daglige livs kemi» fra 1897 (side 4) siterer han «Alt har Gud indrettet efter maal og tal og vegt» når han snakker om at alle kjemiske forbindelser har en uforanderlig, bestemt sammensetning. Han brukte også sitatet i en tale i Stockholm ved markeringen av at det var 50 år siden kjemikeren Berzelius døde i 1898. 

Allerede som 24-åring innledet han sin prisbelønte studentoppgave med det samme sitatet på gresk (1857). Dessuten hadde han det malt i taket i sitt kontor på Universitetet i Oslo i Frederiksgate 2. 

Sitatet i dagens oversettelse lyder «Du har ordnet alt etter mål og vekt og tall». Det må ha vært et motto for hans liv. Det ble mye sitert i middelalderen og kommer fra Salomos visdom 11,20. Denne boken er en av de deuterokanoniske bøkene som er skrifter fra tiden mellom det gamle og det nye testamentet. 

Waage møtte Ynglingeforeninger som student i Paris og Berlin i 1860 og brakte ideen til Norge. Den ble stiftet i 1867 og Waage var formann fra 1880 til 1900 (nå KFUK-KFUM). Han støttet etablering av barneasyl, barnekrybbe og suppekjøkkener og startet universitetsgudstjenester. Waage sto også for oversettelsen av salmen «Så ta da mine hender» fra tysk. 

På bautaen over Peter Waage på Vår frelsers gravlund står det «Ja, store ting har Herren gjort mot oss, og vi ble glade». fra Salme 126.3. Bautaen ble satt opp i forbindelse med Ynglingeforeningens verdenskongress i 1902.


Bilde: Wikipedia.

Les mer her: Bjørn Pedersen, Kjemisk Institutt, UiO, Peter Waage: Kjemiprofessoren fra Hidra