Statue laget av Gottfried Eckhoff, 1963, støttet bl.a. av Niels Bohr. Bilde: http://himetop.wikidot.com/niels-stensen-s-monument |
Vakkert er det vi ser
Vakrere er det vi erkjenner
Men vakrest av alt er det vi ikke fatter
Den siste setningen er nok litt tvetydig og er kanskje ment å være det også. Den kan handle om å strekke seg mot stadig ny vitenskapelig erkjennelse, eller om at «nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg erkjenne fullt ut, slik Gud kjenner meg fullt ut» (1 Kor 13,12) - eller begge deler. Jeg har sitatet som epigraf i min bok om akustikk fra 2019.
Nicolaus Steno (1638-1686) eller Niels Steensen som var hans danske navn. er en av vitenskapens grunnleggere, men nok ikke så kjent som han burde være.
Steno la grunnlaget for moderne geologi med sine fire prinsipper for å forstå lagdeling. De brukes fortsatt og er:
- Yngre sedimenter avsettes oppå eldre
- Lagene lå opprinnelig horisontalt
- Lagene henger sammen horisontalt med mindre noe annet er kommet i veien (f.eks. en dal)
- Hvis noe kutter gjennom et lag må det være yngre enn det opprinnelige laget
Geologistudiet hans ledet ham også til å studere krystaller og han formulerte Stenos lov som sier at vinklene er de samme i alle krystaller fra det samme mineralet.
Stenos våpenskjold. Merk det anatomisk riktige hjertet |
I en forelesing i Paris i 1665 snakket han om hjernen som en maskin:
Det finnes bare to måter, som vi kan lære å kjenne en maskin. Den ene består i at mesteren som har bygget den, viser oss dens konstruksjon. Den annen består i å skille maskinen ned til de minste bestanddeler og undersøke alle delene hver for seg og i sammenheng.
Hvordan kan da den som betrakter menneskekroppens oppbygning, som uendelig overstiger alt hva menneskelig evne kan frembringe, unngå å gripes av ærefrykt for og kjærlighet til dens opphav?
Ja så har Guds forunderlige forsyn villet det med den del av skapningen som han har gitt forstand. Først øser han gjennom sanseinntrykkene all sin herlighet ut over oss på tusen forskjellige måter.
Siden vekker han i oss en lengsel etter å utforske opphavet til denne herlighet. Til sist lar han oss finne hva vi søker så vi gjenkjenner giveren på hans gaver og kan overføre vår kjærlighet fra gavene til giveren.
- Kermit, H. (1998). Niels Stensen: 1638-1686: naturforsker og helgen (Vol. nr 19). Tromsø: Universitetsbiblioteket i Tromsø.
- Cobb, M. (2020). The idea of the brain: The past and future of neuroscience: Hachette UK.
- Bilde 2 og 3 fra Wikipedia
- Wikipedia, særlig på dansk (der finnes det første sitatet på sitt opprinnelige latin også)