02 desember 2020

- Jeg finner bare sannheter, lær meg Sannheten

Ampére. Bilde fra Wikipedia Commons
Denne bønnen anerkjenner det viktige prinsippet at det er mange måter å betrakte og forklare verden på. Vitenskapens sannheter utelukker ikke han som er Veien, Sannheten og Livet.

Bønnen ble formulert av naturforskeren som André-Marie Ampère (1775-1836). Han er kjent for å ha formulert noen av de viktigste prinsippene for elektromagnetisme. Mange vil kjenne igjen hans navn fra måleenheten for strøm. Det er en av de sju grunnenhetene i SI-systemet for karakterisering av fysiske størrelser. Bare to av dem er oppkalt etter personer. Den ene er Ampère og den andre er Kelvin. Begge disse to var tydelige kristne. 

Ampère var 28 år gammel da han skrev ned denne bønnen. Som 18-åring hadde han mistet sin far da han ble henrettet under den franske revolusjonen. I 1803 mistet han også sin kone, og det var da han skrev det som står i overskriften i et brev til sin venn Claude-Julien Bredin.

Ampère gikk aldri på noen formell skole, men fikk undervisning hjemme. Han fikk sin interesse for vitenskap fra å lese en lærebok av Thomas om Descartes (1765). Sans for den katolske troen fikk han fra sin mor og fra sin kone. Likevel vaklet han fram og tilbake når det gjaldt forholdet til troen, men dødsfallet i 1803 førte ham nærmere Gud. 

I 1805 flyttet han fra traktene rundt Lyon der han var vokst opp og til Paris der han ble resten av livet.  Han skrev:

"Studer naturen med ett øye og la ditt andre øye være festet på det evige lys! Hør på de lærde med ett øre, men la det andre alltid være klart til å motta den milde stemmen til din himmelske venn! Skriv med bare én hånd! Hold godt fast med den andre i Guds kappe som et barn som klamrer seg til sin fars kappe!"

I Paris opplevde han også perioder med tvil, men fra omkring 1816 kom han til en klarhet som varte livet ut. Ved hans dødsleie i 1836 ble det lest fra middelalderverket Kristi etterfølgelse (Thomas à Kempis), og noe av det siste han sa var at han kunne den utenat. Den boken hadde vært hans følgesvenn og trøst gjennom mange år.

I år er det 200-års jubileum for hans store oppdagelse av at to strømførende ledninger i nærheten av hverandre tiltrekker hverandre. Det er basis for dynamoer og generatorer. Han huskes særlig fordi han matematisk formulerte de lovene som beskriver dette.

Hvis du forstår litt fransk var det et interessant program om ham 27 juni 2020 på den katolske radiokanalen i Frankrike /Radio Chretienne Francophone): André-Marie Ampère, génie scientifique et homme de cœur 

Fra presentasjonen: 
"I 2020 feirer vi oppdagelsen av elektromagnetisme av André-Marie Ampère. Dette geniet, som aldri gikk på skolen, var like begavet i naturfag som han var overfølsom og romantisk."

"Over hele Frankrike bærer torg og gater navnet hans. André-Marie Ampère (1775-1836) ga navnet sitt til måleenheten for styrken til en elektrisk strøm. I tillegg til å være matematiker, fysiker, kjemiker og filosof, er denne vitenskapsmannen fra Lyon opphavsmannen til store funn, som elektrodynamikk. Når vi i 2020 feirer tohundre-årsdagen for oppdagelsene hans, maler Xavier Dufour portrettet av denne geniale mannen, med "en veldig eklektisk og veldig kjærlig personlighet".

Sitatet i original er: Je ne trouve que des vérités, enseigne-moi la Vérité.