17 februar 2022
Populærlitteratur vs. akademisk litteratur: Den innbilte konflikten
Knut Alfsvåg anmeldte min bok «Den innbilte konflikten. Om naturvitenskap og Gud», 1.02.2022, og jeg er glad for at han sier det er «mye positivt å si om Holms bok» og at jeg er en «kyndig guide gjennom vitenskapen og vitenskapshistorien». Likevel sitter nok en leser igjen med inntrykket at Alsvåg ikke har særlig sympati for bokens prosjekt. Blant annet synes han at målgruppen er uklar. Han kan godt ha et poeng i det, men Alfsvåg synes å ha valgt å anmelde boken som om den er et bidrag til idehistorien. Han skriver nemlig:
07 februar 2022
Hensikter i naturen: teleologi
"logos" og "telos", lære og mål |
Det handler her om teleologi, som er en av Aristotles fire forklaringer for ethvert fenomen ved siden av den materielle forklaringen, formårsaken og den effektive forklaringen. Teleologi handler om "hva noe er for" og kommer fra gresk "telos" som betyr mål og "logos" som betyr lære. Det handler altså om hensikt eller intensjon. Dette er et ganske komplisert begrep som det har vært tenkt og skrevet mye om gjennom historien.
01 februar 2022
- Er sterk når han drar inn sin egen ekspertise
Utsyn, Misjonssambandets magasin, har en kort og positiv anmeldelse av min bok i første nummer i 2022. Hans Christian Bergsjø karakteriserer boken med ord som:
- Nye ting å oppdage, selv for en som er kjent med tematikken
- For en "fersk" leser kan boken være noe tunglest
- For begge grupper, en fantastisk innføring i tematikken
- Holm er sterk når han drar inn sin egen ekspertise for å peke på kompleksiteten i moderne naturvitenskap, men også dens begrensninger
- En nyvinning å få bredere innsikt i teologiens rolle - som vitenskap - i middelalderen
- Intet mindre enn flott at en kristen fysikkprofessor skriver om dette på norsk
Dette er vel hva en kan kalle en anbefaling!
Abonner på:
Innlegg (Atom)