22 mars 2022

Kvasivitenskap og obskur teologi

Svar på debatttinnlegget til Johannes Kleppa, Evolusjonslæra og Gud, Dagen 16.3.2022.

Da jeg skrev «Den innbilte konflikten» ville jeg ta fatt i mytene som finnes i grenselandet mellom den kristne troen og naturvitenskapen. Det er en myte at middelalderen var mørk og antivitenskapelig, når det motsatte er tilfelle. 

Det er også en myte at kirken sto mot vitenskapen under konflikten med Galileo Galilei, når det i stor grad dreide seg om Galileis bibelutleggelse i møte med ny vitenskapelig kunnskap.  Derfor er Bibelens tale om solen som står opp, selv om det er jorden som beveger seg, og som Johannes Kleppa kaller «banalt» 16.3.2022 så sentralt for hva Galilei ble dømt for i 1633. 

Men det er myter i kristne kretser også. En av grunnene til at så mange bøker om evolusjon skrevet fra et kristent ståsted ikke blir tatt seriøst er at de blander sammen livets evolusjon med livets begynnelse. 

10 mars 2022

- Skaperen og naturvitenskapen

Min bok er anmeldt i Frelsesarmeens organ Krigsropet, nr 10, 2022. Krigsropet er Norges eldste ukeblad og kommer ut i et opplag på ca. 5000. Anmelder er Jan Risan, som er landsleder for Frelsesarmeen i Danmark. Han har en interessant bakgrunn i og med at han også er sivilingeniør i industriell matematikk fra NTNU.

Dette er en positiv anmeldelse som starter slik:

Det har blitt skrevet mange bøker om naturvitenskap og kristendom, med svært forskjellige vinklinger, motiver og kvalitet. Sverre Holm er tydelig med sitt formål allerede i sin boktittel. Han ser ingen konflikt mellom naturvitenskap og troen på at det finnes en Gud. Sverre Holm er professor i fysikk ved Universitet i Oslo, noe som gir gir ham legitimitet til å si noe om naturvitenskap. At han som anerkjent fysiker, blant annet er med i panelet på det almennvitenskapelige NRK-programmet «Abels tårn» bekrefter dette. Han er også kristen og er tydelig på at Bibelen er en av Guds «to bøker». Den andre boken er «naturen og skaperverket».

og konkluderer med dette:

For den som er interessert i naturvitenskap generelt, og samfunnets og kirkens forhold til vitenskapelige oppdagelser og ny kunnskap, er boken både overkommelig, godt systematisert og interessant. De 333 sidene er spekket med henvisninger, noter og fakta, samtidig som det bør være mulig for lesere uten spesiell fagkompetanse å forstå og glede seg over ufattelig store fagområder og eksistensielle spørsmål.

08 mars 2022

Sannsynligvis kan ikke ny-darwinismen forklare alt

Jeg er positivt overrasket over all oppmerksomhet min bok «Den innbilte konflikten» har fått. Johannes Kleppa i Dagen 1.3.2022 sier jeg presenterer «ei imponerande oversikt og innsikt når det gjeld naturvitskap og filosofi». Jeg er også glad for at han sier boken har «mykje og godt om problemstillinga rundt «bevissthet», som ikkje kan forklarast ved naturvitskap eller på materialistisk måte.»

Hovedpoenget til Kleppa er likevel at han undrer seg over at det er om å gjøre å tone ned konflikten selv hos de som definerer seg som teologisk konservative og forpliktet på Bibelen. Dessuten synes han at den "evolusjonsforståinga som Holm gjer seg til talsmann for, er uhyre sjeldan i fagmiljøa ...". Det gir meg en mulighet til å forklare hva boken sier om dette.