Hvor slutter naturvitenskapen og hvor begynner filosofi? Bildet til Paul Gauguin fra 1897 med motiv fra Tahiti heter “D'où Venons Nous / Que Sommes Nous / Où Allons Nous” – “Hvor kommer vi fra / Hvem er vi / Hvor går vi” – og illustrerer poenget.
Denne ukas New Scientist handler om noe av det samme og starter slik:
Jeg har ikke lest dette nummeret ennå, men ser fram til det. Det passer godt med temaet for en “Synspunkt”-artikkel jeg skrev i Dagen i forrige uke “Dette er utenfor hva vitenskapen kan si noe om”. Akkurat der dreide det seg om den typen argumentasjon som “Intelligent Design”-forkjempere bruker, men spørsmålet er jo mye større enn det.
Artikkelen var en oppfølger til min ironi over samme tema uka før der jeg forsøkte å ta konsekvensen av deres vitenskapssyn: “– Kristne bør ikke bli forskere, og særlig ikke innen biologi”. Den grep Ukeslutt-redaksjonen i NRK fatt i og ville ha et innslag om, men det ble dessverre ikke noe av da de ikke fant noen passende motdebattant.
Hva som er innenfor eller utenfor naturvitenskap er jo et sentralt spørsmål i vår tid der naturvitenskap har fått en så dominerende stilling. Noen og enhver kan være fristet til å bruke dens autoritet til å påberope seg støtte for synspunkter som den egentlig ikke har så mye å si noe om. Det har jeg lyst til å skrive mer om en gang. For det er jo ikke utenkelig at det nettopp kan gjelde spørsmålene som Paul Gauguin stilte på vegne av veldig mange i 1897.