19 desember 2015

- Ingenting i biologi gir mening uten i lys av evolusjon

Dette sitatet er fra en av de mest sentrale personene i utviklingen av evolusjonsbiologi, Theodosius Dobzhansky. Sitatet er overraskende på flere måter.

Dobzhanskys (1900-1975) dødsdag var i går, 18. desember og en av hans mest kjente populære artikler er altså "Nothing in Biology Makes Sense except in the Light of Evolution" (The American Biology Teacher, mars 1973). Den ble skrevet på slutten av hans liv og som en av få vitenskapelige artikler har den fått en egen side på Wikipedia. Artikkelen kan leses på nettet (klikk lenken over).

16 oktober 2015

Fourieranalyse og det geosentriske verdensbilde

Det geosentriske verdensbilde har vi etter grekerne og særlig Ptolemaios (90-160 e.Kr). Det består av sirkel på sirkel, noe som var nødvendig for å forklare hvorfor planetene noen ganger gikk 'baklengs' i banen sett fra jorden slik som vist på figuren.

Se hvor likt dette er Fourieranalyse, dvs der hvor en vilkårlig funksjon tilnærmes som en sum av sinuser og cosinuser.

13 oktober 2015

En moderne primstav


I dag viser primstaven at det er første vinterdag og staven skal snus til vintersiden. Hva passer bedre da enn å legge en moderne versjon av primstaven inn i sin elektroniske kalender?

15 september 2015

Å finne igjen de filosofiske røttene


Kirken som fornuftens fanebærer, Joachim Kleiven (Vårt Land 7. september)? Ja slik burde det være, men i beste fall mener kirkesamfunn flest ingenting om slikt, så det er nok en lang vei å gå. Og selv er jeg glad for at jeg fikk gløden for vitenskap før jeg fikk et forhold til kirken.

Da Kristus fant meg som 16-åring og jeg ga opp min gryende ateisme, var jeg allerede overbevist om at det var teknologi og naturvitenskap som var min vei. I ettertid har jeg skjønt at slik ble jeg spart for å måtte forholde meg til de anti-vitenskapelige strømningene som også er i kirken.

17 februar 2015

Stakkars historikere

Fra tiden til annen skriver jeg om vitenskapshistorie på denne bloggen. Det er lett for naturvitere som meg å tro at fagets historie er enkel å mestre siden vi kan naturvitenskap. Men en av mine største overraskelser fikk jeg faktisk da jeg sluttet å tro på kollegaer som Stephen Hawking, Neil deGrasse Tyson og andre og heller begynte å lese ordentlige vitenskapshistorikere. Det ble så mye mer spennende!