03 januar 2011

Historieløs sosialøkonom

Er det riktig at de er helt på jordet de som sier at Norge var et av Europas fattigste land for 100 år siden, et land som tjenestejenter og husmenn emigrerte fra?

I følge professor Ola Grytten ved NHH i Bergen lå Norge frem mot første verdenskrig omtrent på det vesteuropeiske snittet. Og på NRK sine sider sier historieprofessor Jan Eivind Myhre. "– Med de samme målene som han som samfunnsøkonom selv bruker, så var Norge for 100 år siden ett av de rikeste landene i Europa og verden"

Dessuten refereres historiker Arnfinn Engen som sier at "Husmannsveldet var nemlig nær avviklet i 1911, dessuten var det få husmenn som reiste til Amerika."

Kristin Clemet har noen interessante tanker på sin blogg om hvorfor disse mytene stadig holdes i live.

Det får meg til å undres på om ikke vår undervisning ved universitetene burde legge mer vekt på fagenes historie - det gjelder selvsagt både sosialøkonomi og naturvitenskapelige fag, informatikk inkludert. Det skal altså stå så dårlig til at selv Norges statsminister utbrer myter. Det er selvsagt nyttårstalen til cand oecon Jens Stoltenberg jeg har i mente.