26 april 2021

- Newton utfordra Gud, han

Dette stod det i en reklame fra et teleselskap med svenske røtter før påske for å understreke poenget med at de var et nyskapende selskap. 

Jeg tenkte at dette var interessant for de som står bak må ha informasjon om Newton som ikke jeg hadde hørt om. Hvis ikke må de ha skapt sin egen Newton - en helt annen enn den jeg kjenner fra vitenskapshistorien. Så jeg tok kontakt og skrev bl.a.:

Jeg leste vedlagte reklame i går og ble veldig interessert da jeg ser at dere ser ut til å ha funnet ny viten om Newton som ikke er kjent for fysikere og vitenskapshistorikere. Dere skriver: 

"Isaac utfordra Gud han"

I hans verk Principia kan man lese dette:

"Det er sikkert at denne verden, med en så vakker variasjon i former og bevegelser, ikke kunne oppstå fra noe annet enn den fullkomne frie viljen til Gud som sørger for og styrer alle ting. Fra denne kilde er det at de lover, som vi kaller naturlover, har strømmet."

Det er en litt annen historie, ikke sant? Det er tydelig at Newton så på sin gravitasjonslov som uttrykk for en Gud som handler i naturen, slik haugevis av andre naturforskere også har gjort.

Dere kan lese noe lignende i det jeg skrev om Newton her i Aftenposten Viten, og som til og med har med påsken å gjøre: I år er påsken på riktig dato, og det var det Newton som fant ut.

Jeg vil henstille til dere enten om å offentliggjøre de oppsiktsvekkende kildene dere har for utsagnet i reklamen - eller forandre utsagnet i lys av hva Newton faktisk stod for og som står i hans verk.

Responsen var overraskende positiv: 

Det er nok en litt annen historie ja, og vi har nok ingen oppsiktsvekkende kilder som du ikke ville visst om.

De hadde altså skapt seg sin egen Newton. Mange gjør det fordi de bare "vet" at naturvitenskap og Gud må være i konflikt. Man trenger ikke sjekke en gang for det er jo selvsagt. Her som i de fleste tilfeller var det en innbilt konflikt.

Siden jeg tok kontakt, har jeg ikke sett reklamen. Jeg har jo ikke full oversikt over alle medier, men det kan se ut som om det har hatt virkning!